Lidt om domæner.

web-design

Et Domain
eller på dansk, et domænenavn er populært sagt adressen eller navnet på din hjemmeside på internettet, den del der står efter http://www. - f.eks. er vores domænenavn 'hocom.dk'.

TLD.
De fleste domænenavne der bruges på internettet består af 2 niveauer. Første niveau er typen eller landekoden (f.eks. 'dk' eller 'com') og andet niveau er selve navnet (f.eks. 'dr' i 'dr.dk' eller 'microsoft' i 'microsoft.com'). Hvert "1. niveau"-navn, som 'dk' eller 'com', også kaldet Top Level Domain eller TLD, administreres af en organisation, der har fået privilegiet tildelt af ICANN.

Hostmaster.
I Danmark er det DK-Hostmaster, der står for .dk-TLD'et, og det er her man lejer sit danske domænenavn. I Danmark kan man ikke købe sit domænenavn, man lejer det. Lejeren har ret til at forlænge sin leje af navnet så længe det ønskes – med mindre det overtræder lokal lovgivning (f.eks. markedsføringsloven/mærkevareloven). Betaler man ikke sin årlige leje, bortfalder retten til navnet.

DNS.
Når man har lejet domænenavnet skal man have det peget hen på sit web-hotel, og her er det webhotel-værten, der via en dns-server (navneserver) sørger for at domænenavnet peger på den IP-adresse han har tildelt dit værelse på hans hotel.